dimarts, 8 de novembre del 2011

IV Encuentro Nacional de Mujeres Cofrades: una valoració


Lídia i Anna amb Victoria Botí, presidenta de la Federación Nacional de Asociaciones de Mujeres Cofrades.
Com bé sabeu la nostra Confraria ha estat present al IV Encuentro Nacional de Mujeres Cofrades, celebrat aquest cap de setmana del 4 al 6 de novembre a la ciutat de Medina del Campo (Valladolid), i estant representada per la nostra secretària Lídia Ruiz i per la vocal de la Junta Rectora de la confraria, Anna Ruiz.
“Ha estat un experiència excepcional”, així és com elles mateixa ens han definit aquest congrés.
Pensen que ha sigut una oportunitat única compartir amb molts i moltes altres confrares i confraresses, vinguts d’arreu d’Espanya, moltes experiències, emocions, sentiments, vivències personals…  Els ha valgut la pena assistir, per poder comprovar de primera mà que al segle XXI malauradament encara existeixen diferències entre la tasca de l’home i el de la dona dintre de la Setmana Santa, quan la fe i la passió per la Semana Santa no hauria d’entendre de sexes.
El paper més difícil el tenen les dones, ja que a localitats com Zamora, encara hi ha confraries que pretenen continuar amb les seues tradicions, mantenint a la dona allunyada del món de la Setmana Santa. Que mantenen a ratlla quin és el paper de la dona i quin és el de l’home, què és el que una dona pot fer dintre d’una confraria i allò que és impensable i prohibit el seu accés.
Una sèrie de relats que deixaven bocabadat a qualsevol, i que et convidaven a reflexionar, ja que qui fàcilment pot aconseguir una cosa no lluita per ella i qui realment vol alguna cosa no pot aconseguir-la. Perquè resulta indignant escoltar que moltes dones han sigut expedientades pel simple fet de reclamar el que volen: poder formar part d’una confraria, portar a muscles el seu Sant o a la seua Marededéu, o poder formar part de la Banda de la confraria… Comprovar la fe que tenen totes eixes persones no té paraules.
Però també existeixen altres localitats on aquestes coses no ocorren i la dona està perfectament integrada dintre de la Setmana Santa. Per aquest motiu ens podem enorgullir de formar part d’una d’aquestes confraries, amb la ment més oberta i les idees clares, que tracta per igual tant a un confrare com a una confraressa. Que confia en les capacitats de la dona per poder acomplir una tasca o una funció dins la junta rectora. Que pretén modernitzar-se perquè pensa que un home també pot desempenyorar aquelles tasques que abans es consideraven específiques de la dona.
Però si una cosa les ha deixat meravellades ha sigut la quantitat de gent jove que viu la Setmana Santa. Molts xics i xiques que formen part d’alguna confraria, que viuen per ella i per a ella, que se senten orgullosos i orgulloses de pertànyer-hi i de dir que són confrares i confraresses.
Aquest trobada ha sigut una oportunitat magnífica per donar a conèixer la nostra Confraria i per traure la Setmana Santa bellreguardina al carrer, per traslladar-la més enllà dels carrers del nostre poble, i per fer visible que a Bellreguard també se celebra la Setmana Santa.
Després del seu pas per aquest IV Encuentro pensen que és necessari continuar treballant per la nostra Setmana, que val la pena que ens mantinguem fidels a ella, que podem estar ben orgullosos i orgulloses de formar part d’una confraria, i que som uns i unes grans privilegiats i privilegiades per viure i gaudir de la nostra pròpia Setmana Santa en igualtat de condicions.